LEEFGEBIEDEN DIEREN  BIJ-EFFECT CORONA

Hoge Veluwe krijgt thuishulp bij zoektocht

Vossen, edelherten, moeflons en wilde zwijnen spotten. Het kan ook vanuit de huiskamer. Het project Snapshot van de Hoge Veluwe wint sinds de invoering van de intelligente lockdown aan populariteit.

 
Jeroen Pol - Apeldoorn

Nu er veel mensen thuis zitten, krijgt het nationaal park extra hulp bij het in kaart brengen van al het

wild. Op de Hoge Veluwe staan bijna zeventig cameravallen die dag en nacht foto’s nemen van al het wild dat voorbijkomt. Al die foto’s moeten bekeken en gecategoriseerd worden, zodat ze door de Wageningen Universiteit gebruikt kunnen worden voor onderzoek. Daarom wordt onder de noemer ’Snapshot Hoge Veluwe de hulp ingeroepen van het publiek. De camera’s zijn goed voor een miljoen foto’s per jaar.

Het project begon in mei 2018. Waar voor de uitbraak van het coronavirus rond de zevenhonderd mensen dagelijks foto’s bekeken, zijn dat er nu rond de twaalfhonderd. ,,We weten natuurlijk niet of het een met het ander te maken heeft’’, zegt Aylmer Graeler. ,,Maar dat kan bijna niet anders. We zien ook wel pieken na media-aandacht, maar nu komen de cijfers constant hoger uit.’’

 

Meer rust

De Hoge Veluwe probeert de dieren meer rust te geven, door in grote delen van het park geen bezoekers toe te staan. In het onderzoek wordt bekeken wat dit doet met het gedrag van het wild. Ma- ken vossen hun leefgebied groter? Zoeken zwijnen op andere plek- ken naar eten? Momenteel is het extra rustig in het park. Alle publieksactiviteiten zijn dit jaar van de kalender gehaald.

,,Dat is extra interessant voor de onderzoekers’’, zegt Graeler. ,,Wat is het verschil wanneer er veel of weinig mensen in de omgeving zijn?’’ Het cameranetwerk van de Hoge Veluwe is gezien het grote aantal uniek, maar ook omdat ze al meer dan vijf jaar in bedrijf zijn. Doordat de foto’s een beeld geven van het gedrag van de verschil- lende diersoorten, vormen ze een rijke bron aan informatie voor ecologisch onderzoek en beheer- vraagstukken. Want wat betekent bijvoorbeeld een groter leefgebied voor moeflons voor de vegetatie?

Een concreet voorbeeld? Toen Natuurmonumenten besloot om in het Deelerwoud de jacht op edelherten te hervatten, verplaatsten veel dieren zich naar de Hoge Veluwe. Ook is duidelijk ge- worden dat de dieren in drukke tijden weten wanneer het park opengaat. Dan trekken ze zich terug.

De foto’s zijn beschikbaar voor het publiek, zodat geïnteresseerden mee kunnen helpen bij het identificeren van de dieren. Deelnemers krijgen willekeurig een aantal foto’s te zien. Elke foto wordt door ten minste zes verschillende mensen beoordeeld. Als er vijf keer wordt aangegeven dat het om een ree gaat en een keer om een edelhert, dan is vrijwel zeker dat het een ree is. Daarnaast nemen experts steekproeven.

 

Parende moeflons

De foto’s worden in series getoond. Zo bestaat de kans om moeflons te zien paren, of een vos met een muis in zijn bek te zien lopen. In Nederland is de Hoge Veluwe het enige natuurgebied dat mensen wereldwijd vraagt om hulp. Over de grenzen gebeurt dat ook onder meer in Serengeti National Park, het Amazonegebied en op Antarctica. Om goede wetenschappelijke conclusies te trekken, is het noodzakelijk dat zo veel mogelijk foto’s worden bekeken en beoordeeld. De nadruk van het onderzoek ligt op hoefdieren: edelherten, moeflons, reeën, wilde zwijnen en damherten.